Huwelijk

Hoe zit het met copuleren en menstruatie tijdens het vasten?

Vraag: Wat is het oordeel van de islamitische leermeesters in deze kwestie; [1] op welk tijdstip van de nacht hebben het huwelijkspaar het recht om te copuleren in de maand Ramadan?
 
[2] Als een vrouw voor zonsopgang stopt met menstrueren maar na de zonsopgang baadt [Gusl], zal de verplichting van het vasten van die dag in de maand Ramadan dan op haar rusten?
 
[3] In de menstruatiecyclus, als het bloeden voortduurt waarbij de dagen overschrijden, worden die overschreden dagen dan ook op haar belast of moet ze het inhalen [Qadha]?
 
Antwoord: [1] Helemaal voor het begin van de zonsopgang kunnen het huwelijkspaar copuleren, want Allah verklaart: “Bekent haar dus nu en streeft naar wat Allah u heeft voorgeschreven. Eet en drinkt totdat voor u in de dageraad onderscheidbaar wordt de witte draad van de zwarte draad” [2:187] En Hij weet het beter.
 
[2] Zelfs uit het bovenstaande vers, komt men te weten dat vóór de zonsopgang dat als een moslim in een onzuivere toestand is, dan is zelfs op hem de verplichting van het vasten. Dus, de menstruerende vrouw wiens menstruatie stopte voor zonsopgang dan is diezelfde dag het vasten verplicht gemaakt. Voorwaar, vanwege de vertraging van het baden [Gusl], miste zij [Qadha] het gebed van Fajr, waardoor ze belast is met een zonde. En Hij weet het beter.
 
[3] Wanneer de dagen de gebruikelijke cyclus overschrijden en de bloedstroom niet stopt, dan wordt dit een oneigenlijke menstruatie [Istihadha] genoemd, en in deze gemoedstoestand is er geen excuus voor het gebed en geen toestemming om niet te vasten. Dus, de genoemde vrouw dient te baden [Gusl] na de gebruikelijke cyclus en tevens te vasten in de maand Ramadan, en na het plaatsvinden van elke gebedstijd moet er een nieuwe frisse wassing [Wudhu] worden uitgevoerd, daarbij biddend de Fard, Wajib, Nawafil of wat dan ook met één wassing [Wudhu]. En Allah weet het beter.
 
Islamic Foundation Netherlands
17-Jumadi al-Aakhir-1423 || ≈ 26-Aug-2002
Fatawa Eurpe 1:927