Halal & Haram

Wat is het islamitische oordeel omtrent roken?

Vraag: Wat is het oordeel van de islamitische geleerden en haar rechtvaardige wetsgeleerden in deze kwestie: wat is het islamitische oordeel met betrekking tot het roken van sigaretten of eetbare tabak? Als door waarheidsgetrouwheid bekend is dat de tabak die in de sigaret wordt gebruikt, er zeker van is dat de tabak alcohol bevat. Omdat voor het maken van de sigaret de tabaksbladeren een paar dagen in alcohol worden gedrenkt, en wanneer de alcohol er volledig in wordt opgenomen, wordt met deze bladeren de sigaret gemaakt.
 
Antwoord: Het roken van tabak of het eten van tabak op welke manier dan ook (sigaret, waterpijp, tabak, tabaksiroop, poedertabak enzovoort) wordt medisch niet gewaardeerd, want de medische wetenschapper is er tot op zekere hoogte weerzinwekkend over, en als er enig voordeel is in de mening van een bekwame deskundige arts die dit zegt, bijvoorbeeld meer pijn in de baarmoeder, schade aan de pakking van de flatulentie, schade aan ouderen, dan verafschuwt dit ook de afkeer van de gezondheid van het lichaam. Als er een sterk vermoeden bestaat van schade aan de gezondheid door het roken van tabak of het eten van tabak enzovoort, dan zal het gebruik ervan een zondige afkeer [makruh tahrimi] zijn. Allah verklaart: 

 وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ ۛ  
Stort u niet met uw eigen handen in de ondergang [2:195]

En indien het onderzocht is dat de bladeren van de tabak alleen in alcohol werd opgenomen voordat ze de sigaretten maken, of de eetbare bladeren enzovoort, en de effecten van alcohol erin zitten, dan is het eten, drinken en roken ervan, allemaal uiterst verboden [haram] en het heeft rigoureuze gevolgen omdat één druppel alcohol zelfs onomstotelijk verboden en onzuiver is.

إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَل
Alcholhoudende dranken en kansspelen en afgoden en lotspijlen zijn louter onreinheid, het werk van de duivel. Vermijdt ze dus, opdat gij succes moogt hebben. [5:90]

En Allah weet het beter.

Islamic Foundation Netherlands
14-Rabi al-Thani-1417 || 16-April-1997
Fatawa Europe 1:495