Halal & Haram

Wat zegt de Islamitische wet inzake het gebruik van een elektrische vliegenmepper?

Vraag: Wat is het oordeel van de islamitische geleerden in het volgende dat er een machine op de markt is gekomen om muggen te doden die een elektrische stroom heeft en is opgeladen met elektriciteit? Het wordt gebruikt om muggen te doden. Hoe is het om dit te gebruiken volgens de islamitische wet? Schenk een antwoord.
 
VRAAGSTELLER: Muhammad Anas Aalam Razvi van Paakwara Muradabad in India
 
Antwoord:
 
De functie van dit apparaat is om muggen te verbranden en de islamitische wet verbiedt het verbranden van levende wezens.
 
De nobele hadith stelt:
عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَبْدِ اللہِ ، عَنْ أَبِیہِ ، قَالَ کُنَّا مَعَ رَسُولِ اللہِ ﷺ وسلم فِی سَفَرٍ ، فَانْطَلَقَ لِحَاجَتِہِ ، فَرَأَیْنَا حُمَّرَۃً مَعَہَا فَرْخَانِ فَأَخَذْنَا فَرْخَیْہَا ، فَجَاء َتِ الْحُمَرَۃُ ، فَجَعَلَتْ تُعَرِّشُ فَجَاء َ النَّبِیُّ ﷺ ، فَقَال مَنْ فَجَعَ ہَذِہِ بِوَلَدِہَا ؟ رُدُّوا وَلَدَہَا إِلَیْہَا وَرَأَی قَرْیَۃَ نَمْلٍ قَدْ حَرَّقْنَاہَا ، فَقَالَ مَنْ حَرَّقَ ہَذِہِ ؟ قُلْنَانَحْنُ ، قَالَ إِنَّہُ لاَ یَنْبَغِی أَنْ یُعَذِّبَ بِالنَّارِ إِلاَّ رَبُّ النَّارِ۔
Abdul Rahman bin Abdullah overleverde van zijn vader: We waren met de Boodschapper van Allah ﷺ op zijn reis. Hij ging weg om zijn behoefte te doen. We zagen een vogel met twee welpen erbij. We grepen de twee welpen en de vogel begon zo met zijn vleugel te wapperen waarbij de Profeet ﷺ kwam. Hij zei: ‘Wie heeft haar gekweld vanwege haar kinderen? Geef haar de welpen terug.’ En toen zag hij een mierenhoop die we hadden verbranden zei: ‘Wie heeft dit verbrand?’ We zeiden: ‘Wij hebben het verbrand.’ Hij zei: ‘Laten kwellen met vuur is voor niemand geschikt behalve aan de Schepper van vuur.’
[Sunan Abu Dawud: 2/714, کتاب الادب ، باب فی قتل الذر]
 
Uit deze gezegende hadith is het duidelijk geworden dat de autoriteit om een ​​levend wezen te verbranden alleen aan Allah is toegestaan, een ander niet.
 
Allamah Ibn Hajar Asqalani (moge Allah hem genadig zijn) zegt in Sharh Bukhari:
وأما فی شرعنا فلا یجوز احراق الحیوان بالنار الا فی القصاص بشرطہ
Volgens onze islamitische wet is het niet toegestaan ​​om een ​​levend wezen te verbranden, maar bij schadeloosstelling [qisas] is het toegestaan ​​met voorwaarden.
[Fath al-Bari Sharh Sahih Bukhari: 6/358]
 
Er staat in Durr al-Mukhtar:
فی المبتغی یکرہ احراق جرادوقمل وعقرب ولابأس بأحراق حطب فیمانمل
In al-Mubtagha staat: “Het is afkeurend [makruh] om sprinkhanen, wormen en schorpioenen te verbranden, en als het in het hout zit, dan is er niets mis mee om het te verbranden.”
 
Allamah Shami heeft deze afkeuring beoordeeld als zondig afkeurend [makruh tahrima]. Hij zegt onder ‘Het is afkeurend om sprinkhanen te verbranden:’
ای تحریما
d.w.z. alles is zondig afkeurend [tahrima]
[کتاب الخنثی: 10/482]
 
In Muhit Burhani staat:
وفی فتاوی أہل سمرقندإحراق القمل والعقرب بالنار مکروہ ، جاء فی الحدیث لا یعذب بالنار إلا ربہا۔
Er staat in Fatwa Ahl Samarqand: “Het is zondig afkeurend [makruh] om sprinkhanen en schorpioenen te verbranden. Het is voorgekomen in de hadith: ‘Kwelling met vuur zal niet worden gegeven behalve door de Schepper van vuur.’”
[الفصل الثالث والعشرون: 5/254]
 
Het is duidelijk uit de bovenstaande hadith en jurisprudentiële uitdrukkingen dat het niet toegestaan ​​is om een ​​levend wezen te verbranden, omdat kwelling middels verbranding alleen door Allah is.
 
Het feit is dat muggen dodelijke dieren zijn en dat hun beten vele dodelijke ziektes in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken, zoals knokkelkoorts, malaria en tyfus, en deze ziektes maken het voor mensen moeilijk om te overleven. Maar er zijn veel andere manieren om muggen af ​​te weren en te doden, maar deze methode mag op geen enkele manier worden gebruikt.
 
Dit is wat ik heb en de kennis is bij Allah de Almachtige.
 
Mufti Muhammad Zulfiqar Khan Naimi
  23-Jumada al-Akhir-1434 || ≈ 4-Mei-2013
al-Fuyudat al-Nabawiyyah fi’l-Fatawa al-Hanafiyya: 1/326