Misvattingen

Wat zegt de islam over overdraagbare/besmettelijke ziekte?

Vraag: Wat is het oordeel van de islamitische leermeesters en de rechtvaardige wetsgeleerden inzake het lichaam van Zayd die getroffen is door een ziekte en samenwoont met zijn familie. Als hen [de familie] wordt gevraagd hem op afstand te houden, zullen zijn familieleden hem helpen en hem in hun huis houden terwijl ze hem voeden. Er wordt tegen hen gezegd dat zijn lichaam is aangetast, houd hem op afstand. Dan antwoorden ze dat je een oordeel brengt waarin het tegenovergestelde gedaan moeten worden, anders kunnen we ons familielid niet van onszelf distantiëren.
 
Antwoord: O Allah leidt ons naar de waarheid en gerechtigheid.

Het oordeel over het vermijden van ziekte (of epidemie) is voor de zwak gelovige [Da’if al-Iman], die bang is dat als hij lepra krijgt, Allah verhoede, hij denkt dat het niet met de wil van Allah is, maar neemt eerder aan dat deze ziekte voortkomt doordat hij besmet is geworden in vereenzelviging met de zieke. Hoewel in de islam zo’n geloofsleerstelling [aqida] vals is dat de ziekte de ander kan infecteren. Er staat in de hadith: “Er wordt geen besmettelijke ziekte overgedragen zonder de toestemming van Allah.” [al-Bukhari: 5707].
 
In de gevraagde kwestie, indien deze mensen een zwak geloof hebben waarbij ze bang zijn, dan moeten ze het vermijden. Anders is er geen oordeel over vermijding over hen, maar dit, dat als zijn ziekte druipt, dan dient hij op afstand te worden gehouden van de moskee. Evenmin mag men op hetzelfde bord eten als het zijne. En Allah weet het beter.

Mufti Muhammad Akhtar Rida al-Azhari al-Qadri

Het antwoord is correct.
Allamah Tehsin Rida Khan

al-Mawahib al-Ridawiyyah fi’l-Fatawa al-Azhariyyah: vol. 2, p. 102