Misvattingen

Waarom en van wie moet de moslima haarzelf bedekken, en is het vrouwen onderdrukking?

Waarom zou de moslima haarzelf bedekken?
Allah en Zijn Boodschapper (Allah schenke hem zegen en vrede!) hebben in het belang van het aangeboren gedrag van de mensheid om de poorten van ongerechtigheden gesloten te houden het oordeel gegeven om de vrouwen achter een sluiter te beschermen. De verplichting van de sluier en het belang ervan is door de Koran en hadiths bewezen. Vandaar dat Allah verklaart in de Koran dat de vrouw verplicht is om te sluieren:
 
وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَىٰ ۖ – 33:33
 
En blijft in uw woningen en weest niet zonder sluier zoals de heidentijdse sluierloosheid van vroeger
 
In dit vers heeft Allah de sluier ondubbelzinnig aan de vrouw verplicht door het oordeel te geven om hen binnenshuis te laten en de cultuur van onbescheidenheid en ongeschikte versluiering van de heidense tijd te verlaten. In de heidense tijd hadden de ongelovige Arabieren deze gebruikelijke gewoonte dat hun vrouwen volledig mooi opgemaakt zonder geschikte sluier uitgingen. En hingen rond in amusementsgebieden en -beurzen samen met mannen. De islam heeft deze ontsluiering van onbescheidenheid gestopt en bepaald dat de vrouwen binnenshuis dienen te blijven en niet uitgaan zonder noodzaak en indien er een noodzaak voordoet om alleen buitenshuis te gaan, treedt dan niet mooi opgemaakt zonder gepaste sluier zoals de heidense tijd. Ga liever uit met een volledig bedekte sluier. In de overlevering zei de Profeet (Allah schenke hem zegen en vrede!):
 
الْمَرْأَةُ عَوْرَةٌ فَإِذَا خَرَجَتِ اسْتَشْرَفَهَا الشَّيْطَانُ
 
Een vrouw is iets wat bedekt moet zijn, zodra ze ongesluierd uitgaat dan zal de Satan haar beglurend observeren.” [Jami al-Tirmidhi 1173]
 
En in een ander overlevering:
 
مَثَلُ الرَّافِلَةِ فِي الزِّينَةِ فِي غَيْرِ أَهْلِهَا كَمَثَلِ ظُلْمَةِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ لاَ نُورَ لَهَا
 
De mooi opgemaakte vrouw die pronkt is de gelijkenis van een duisternis die helemaal geen helderheid heeft.” [Jami al-Tirmidhi 1167].
 
Evenzo overlevert Abu Musa al-Ashari (Allah hebbe hem welgevalle!):
 
أَيُّمَا امْرَأَةٍ اسْتَعْطَرَتْ فَمَرَّتْ عَلَى قَوْمٍ لِيَجِدُوا مِنْ رِيحِهَا فَهِيَ زَانِيَةٌ
 
“De Profeet (Allah schenke hem zegen en vrede!) heeft gezegd: ‘De vrouw die zichzelf parfumeert en voorbij mannen loopt waardoor ze haar ruiken, die vrouw is immoreel.'” [Sunan al-Nasa’i 5126]
 
Lieve zusters! Vandaag de dag de vrouwen die zichzelf mooi opmaken en vormgevend kleding dragen met parfum zonder een geschikte bedekking rond winkelen en naar de bioscoop en het theater gaan, beslis maar zelf in het licht van deze hadiths om wie het gaat? En hoe enorm zondig ze zijn?
 
O Allah’s slaveninnen! Je bent door Allah’s vrijgevigheid moslim. Allah en zijn Boodschapper (Allah schenke hem zegen en vrede!) hebben je verrijkt met geloof. Het belang van je geloof is dat je naar de wetten van Allah en Zijn Boodschapper (Allah schenke hem zegen en vrede!) moet luisteren en je daarbij aanhoudt. Allah en Zijn Boodschapper (Allah schenke hem zegen en vrede!) hebben je verordineerd om onder een sluier te leven. Daarom is het jouw plicht om onder een sluier te leven en niet de eer en de waardigheid van jouw man en vader te verspillen. Dit kortdurende wereldse leven is voorbijgaand. Wees bewust! Op een dag zal je sterven en op de Dag des Oordeels moet je verantwoorden voor Allah en Zijn Boodschapper (Allah schenke hem zegen en vrede!). Gedenk voortdurend de straf van het graf en het hellevuur, loop op het pad van Khatun al-Jannah Bibi Fatima al-Zahra (Allah hebbe haar welgevalle!) en de moeders van deze Ummah, oftewel de Boodschapper van Allah’s (Allah schenke hem zegen en vrede!) nobele echtgenotes om jullie wereldse en het hiernamaalse te ordenen. En laat omwille van Allah de gang van zaken van Joodse en Christelijke vrouwen los.


Is het bedekken vrouwenonderdrukking?
Vandaag hebben een of andere ongelovige bestrijders van de islam de moslimvrouwen misleid door te zeggen dat de islam door het versluieren van de vrouwen de vrouwen niet respecteert, en daarom moeten vrouwen de sluier verlaten en naast elkaar staan op elk gebied tussen mannen. Maar lieve zusters! Begrijp heel goed dat deze propaganda van de mannen zo’n ondeugd en afkerig bedrieglijk is, dat de satan zelf er misschien niet aan heeft gedacht.
 
O Allah’s slaveninnen! Wees gerechtig jegens jezelf, want alle boeken zijn open en onbedekt maar de Koran is altijd in een omhulsel gewikkeld en bedekt. Vertel dan of het omwikkelen van een omhulsel om de Koran heen voor de Koran respectvol of respectloos is? Bovendien zijn alle moskeeën in de wereld openlijk en onbedekt, maar de Ka’ba is bedekt met een omhulsel. Vertel dan of het omwikkelen van een omhulsel om de Ka’ba respectvol of respectloos is? De hele wereld weet dat een omhulsel rond de Koran en de Ka’ba voor beiden een verklaring is van respect en eer, want van alle boeken is de Koran de meest heilige en van alle moskeeën is de meest heilige de Ka’ba. Net zoals het bevel van de sluier op de moslimvrouwen door Allah en Zijn Boodschapper (Allah schenke hem zegen en vrede!) een verklaring is dat van de gehele mensheid haar vrouwen de moslimvrouw de meeste deugdzame is van alle vrouwen.
 
Lieve zusters! Beslis nu zelf of de islam door de vrouwen achter een sluier te plaatsen hun eer heeft doen vergroten of hun eer heeft afgenomen?

Van wie moet een moslima haarzelf bedekken?
Elke huwbare man, of het nu een vreemdeling of een familie is, die buiten of in het huis woont, het is verplicht op de vrouw om voor eenieder zich gepast te versluieren. Inderdaad, die man die onhuwbare familie is van de vrouw, is niet verplicht op de vrouw om te sluieren. Onhuwbaar is die man wiens huwelijk wanneer en in welke vorm dan ook niet is toegestaan. Bijvoorbeeld grootvader, oom, broer, neef [oomzegger en tantezegger], kleinzoon, schoonvader, om voor hen te sluieren is niet nodig. Huwbare familie is die man wiens huwelijk kan plaatsvinden met de vrouw, volle neef, zwager en zo verder, dit alles is de huwbare familie van de vrouw. En om voor hen te versluieren is verplicht op de vrouw. Hier is een zelfs een zeer verkeerde onwettige cultuur aan de gang waarbij de vrouwen zelfs niet van hun zwager sluieren. De grappenmakerij en gestoei met de zwager wordt niet eens beschouwd als onethisch. Alhoewel de zwager niet de onhuwbare familie van de vrouw is. Daarom dient ze zichzelf te versluieren zoals van alle andere huwbare familie. Het wordt eerder benadrukt in de hadith om te versluieren van de zwager “Zwager is als de dood” [Bukhari 5232], oftewel de zwager is voor de vrouw zelfs zo gevaarlijk als de dood. En de vrouw moet ver wegblijven van haar zwager net zoals het wegrennen van de dood.
 
Niettemin, begrijp goed dat sluieren van huwbare familie verplicht is, of het nu een vreemde man of familie is. De zwager is ook huwbare familie, daarom is het ook de plicht om voor hen te sluieren. Evenzo is het noodzakelijk voor de moslimvrouwen om zich te sluieren voor de ongelovige en polytheïstische vrouwen, en voorkom dat ze jouw huizen binnengaan.

Allamah ‘Abd al-Mustafa al-Azmi

17-Shawwal-1399 || ≈ 9-Sep-1979

Ghosi, India

Jannati Ziywar p. 62-65


Klik hier om te lezen hoe een moslima zich moet bedekken.