Sociale rechten

Mag ik handen schudden met vrouwen?

Vraag: Wat is de islamitische scholastische theorema dat de man en vrouw samen werken in de Nederlandse winkels, fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en meer. Wanneer een man of vrouw in dienst komt, dan schudden ze bij aankomst elkaar de hand, hierbij is er geen naleving van de islamitische regels van de etiquette tussen de man en de vrouw. Ik ben zo’n persoon dat ik tenminste mijn trouwe religie heb, dat ik me schaam als ik de vrouw de hand moet schudden. Hoewel, als ik geen hand geef, zal het als vooroordeel en retrogressief worden beschouwd. De collega’s zullen het niet als iets goeds beschouwen. Dus is het ook toegestaan of niet in de islamitische wet om de vrouwen van het Boek [christenen en joden] en de polytheïstische vrouwen de hand te schudden?
 
Antwoord: hand geven aan niet-huwbare familie [Mahram] (moeder, grootmoeder, schoonmoeder, dochter, kleindochter etc.) is verrichtbaar. Indien de vrouw huwbaar is [niet-Mahram] en daarbij gewoon werkt in een ziekenhuis, kantoor of andere soort van werk dan is het ongeoorloofd [haram] om haar de hand te schudden, omdat het een middel is om schisma [fitna] te veroorzaken.
 
Eén vrouwlijke metgezel met volledige continentie wilde de hand schudden met de Profeet (vrede zij met hem) om zegeningen te verkrijgen. Dus stak ze haar handen uit en de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Ik schud geen hand met vrouwen.” [Sunan al-Nasa’i: 4181]
 
En een andere hadith wordt genoemd in de Sahihayn waarin Vrouwe ‘Aisha vertelt: “Bij Allah, hij raakte nooit de hand van welke vrouw dan ook bij de gelofte van trouw, en hij nam nooit hun gelofte van trouw behalve door zijn woorden.” [Sahih al-Bukhari: 2713]
 
Vrouwen van het Boek [Christenen en Joden] of polytheïstische vrouwen zijn niet-Mahram, om hen de hand te schudden is ongeoorloofd [haram], waarvan onthouding noodzakelijk is. De islamitische wet in tegenstelling tot welk land of volk dan ook, hun gewoonten en rituelen hebben geen voorrang, en er zal geen enkele bezorgdheid worden geuit tegen enige spot. En Allah is de beter wetende.

Islamic Foundation Netherlands

Fatawa Europe: p. 532